Skip to main content

Kraamzorg in Heemskerk, Beverwijk en omstreken

Zodra je vertelt dat je zwanger bent word je van alle kanten voorzien van advies over kraamzorg. Volgens alle berichten moet je direct op zoek naar een kraamverzorgster. En alle moeders weten het, je moet die van mij hebben. Want zeg nu eerlijk, de meeste kraamverzorgsters zijn fantastisch. Logisch dan ook dat ze wordt aanbevolen aan onze nieuwe zwangere. Over het hoe en waarom van kraamzorg in de regio Heemskerk, Beverwijk en omstreken, over wat een kraamverzorgster nu eigenlijk allemaal doet, daar gaat dit artikel over.

Beginnen bij het begin, de kraamverzorgster en de bevalling

Kraamzorg bij de bevalling? Ik hoor het je denken. Wat veel mensen niet weten is dat de kraamverzorgende al kraamzorg gaat leveren bij de geboorte. In heel veel gevallen helpt de kraamverzorgster de verloskundige of de huisarts bij de bevalling. Ze is tot aan het tijdstip van de bevalling vooral bezig met jou en waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Wil je in een andere houding liggen, wil je nog even onder de douche staan, wil je een kopje thee of iets anders drinken? De kraamverzorgster is er helemaal voor jou alleen en schakelt moeiteloos tussen het zorgen voor jou en het assisteren van de verloskundige of huisarts.

Werkzaamheden kraamverzorgende in de regio IJmond

Natuurlijk verzorgen we de hulp bij de bevalling. Met onze medische achtergrond, die overigens ieder jaar wordt bijgehouden, zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied. Wist je dat haar medische zorg eigenlijk een van haar belangrijkste taken is? Voordat je daadwerkelijk een kraamverzorgster nodig hebt, heb je al met haar gesproken. Ze komt tevoren praten met jou en je eventuele partner over hoe jullie de kraamtijd zien. Is het jouw of jullie eerste kind, jouw eerste bevalling of heb je al ervaring om het zo maar te zeggen.

De kraamverzorgster, de gezondheid van jou en je baby

De kraamverzorgende houdt de gezondheid van jouw/jullie baby nauwlettend in het oog. Naar de verloskundige en eventueel naar de huisarts heeft zij een belangrijke signaleringsfunctie. Zodra zij het vermoeden heeft dat er iets niet gaat zoals het zou moeten gaan met de baby, zal zij gaan overleggen met de verloskundige en/of huisarts. Deze signaleringsfunctie heeft ze niet alleen voor wat betreft de gezondheid van de baby maar zeker ook voor wat betreft jouw gezondheid. Is er iets niet in orde, dan komt ze meteen in actie.

Tijdens de kraamtijd verzorgt de kraamverzorgster dus niet alleen jullie baby maar ook jou. Daarnaast leert ze, vooral wanneer het jullie eerste kindje is, jullie beiden hoe je jullie kleine man of vrouw het beste kunt verzorgen. De kraamverzorgende biedt jullie ontwikkelingsgerichte zorg om de hechting tussen jullie en de baby te bevorderen. Wanneer er al broertjes en zusjes zijn, worden die er vanzelfsprekend ook bij betrokken.

Kraamzorg - Heemskerk - Beverwijk - IJmond - Wendy Koster Kraamzorg - Kraamhulpje

De kraamverzorgende en borstvoeding

De kraamverzorgende in de regio Heemskerk – Beverwijk en omstreken geeft tijdens de kraamtijd advies over de verzorging van de baby. Hier hoort ook bij de keuze tussen borstvoeding en flesvoeding. Wil je graag borstvoeding proberen te geven, dan zal zij je advies geven over hoe dit het beste te doen en welke uitdagingen je tegen kunt komen. Natuurlijk heeft zij als kraamverzorgster veel ervaring op het gebied van borstvoeding. In een uiterste geval kan ze je ook doorverwijzen naar een lactatiedeskundige mocht het geven van borstvoeding niet lukken.

Kraamzorg Heemskerk - Beverwijk - IJmond - Wendy Koster Kraamzorg - Kraamverzorgster

Kraamzorg voor het hele gezin in Heemskerk – Beverwijk en omstreken

Bij Wendy Koster Kraamzorg staan we 24/7 voor jullie klaar. Wendy zorgt niet alleen voor jou als jonge moeder maar eigenlijk voor het hele gezin. Een goede hygiëne om infecties te voorkomen hoort hier bijvoorbeeld ook bij. Daarom verschoont ze naast het babybedje ook jouw/jullie bed op regelmatige basis. Het toilet en de badkamer worden vanzelfsprekend ook meegenomen. De kraamverzorgster is er om te ontzorgen. Dat wil zeggen dat, in overleg natuurlijk, ook een aantal huishoudelijke taken overgenomen worden. Denk daarbij aan het doen van de was en stoffen en stofzuigen.

Gezonde voeding tijdens je kraamtijd

Tijdens je kraamtijd krijg je van de kraamverzorgster ook adviezen voor wat betreft gezonde voeding. Het is van groot belang om als kersverse moeder gezond te eten. Een bevalling is een topprestatie en daar hoort gewoon gezonde voeding bij. Je kraamverzorgster zal je erop wijzen om goed voor jezelf te zorgen, zeker qua eten.

Moeder worden betekent onder andere dat je moet wennen aan een ander ritme. Een ritme, een dagindeling waarin je niet alleen tijd voor jezelf hebt maar ook tijd en aandacht moet hebben voor je baby. Gezonder eten voorkomt dat je oververmoeid raakt en voedingstekorten krijgt. Voor de moeders die ervoor kiezen om borstvoeding te geven, al dan niet met ondersteuning van de kraamverzorgende, is het van belang veel te drinken.

Ook is het niet direct nodig om meer te gaan eten, echter wel van belang is een evenwichtige samenstelling van je voeding. Tijdens een bevalling treedt altijd bloedverlies op, dus heeft je lichaam bijvoorbeeld behoefte aan extra ijzer om tekorten aan te vullen. En er zijn voldoende ijzerhoudende voedingsproducten zoals groene groenten en vlees verkrijgbaar. Denk ook aan bessen, frambozen en bramen. Kies voor licht verteerbaar eten zodat er genoeg energie overblijft voor het herstel van je lichaam en de opbouw van eventuele borstvoeding.

Kraamzorg - Heemskerk - Beverwijk - IJmond - Gezonde voeding - kraamtijd - Kraamzorg Wendy Koster

Wat heeft de kraamverzorgende nodig tijdens de kraamtijd?

Wendy en haar collega kraamverzorgenden willen graag hun werk kunnen op een veilige, gezonde en hygiënische manier. Dit willen ze niet alleen zelf maar hier houd de Arbowet een oogje in het spreekwoordelijke zeil. Kraamzorg vereist onder andere een verhoogd bed (ongeveer 80 centimeter hoog), een werkhoogte van 80 centimeter minimaal waarop het babybadje kan staan. Ook de commode en het kraambedje moeten op de juiste hoogte gebracht zijn. Tijdens de intake (ergens tussen de 21e en 26e week van je zwangerschap komt dit wel aan de orde.

Thuis bevallen en de kraamverzorgende

Wendy en haar collega’s hebben veel ervaring met thuisbevallingen. Wanneer de bevalling begint, belt de verloskundige de kraamverzorgster. Eenmaal aangekomen ondersteunt ze jou en je partner en eventuele kinderen. Ze begint het met klaarleggen van alles wat noodzakelijk is voor een goed verloop van de thuisbevalling. Ze geeft bijvoorbeeld advies over het opvangen van weeën en een juiste houding bij de bevalling.

Nadat het kindje geboren is blijft ze, afhankelijk van het tijdstip van de bevalling nog minimaal 2 uur bij jullie. In die tijd doet ze, als dan niet samen met de verloskundige, alle eerste – medische – controles bij jou en je kindje. Helpt je eventueel met douchen en de eerst (borst)voeding aan je kindje. Daarna komt ze de dagen erna om reguliere kraamzorg aan jullie te geven.

Kraamzorg bij poliklinisch bevallen

Ook wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling, loopt het traject ongeveer op dezelfde manier. Je verloskundige belt ons en indien het mogelijk is, komt jouw kraamverzorgster naar je toe in het ziekenhuis. Daar kan ze dan jou, eventueel je partner en natuurlijk de verloskundige bijstaan. Niet alle ziekenhuizen staan het toe om een kraamverzorgster bij de bevalling toe te laten. Als je al weet naar welk ziekenhuis je wilt gaan om te bevallen, geef dit dan aan tijdens de intake. De kraamverzorgster in de regio Heemskerk – Beverwijk of IJmond kan je dan vertellen of zij bij je mag zijn tijdens een poliklinische bevalling.

Kraamzorg bij medisch bevallen met een warme overdracht

Heel soms vindt de verloskundige het, vaak in samenspraak met een gynaecoloog, het raadzaam om in het ziekenhuis onder begeleiding te bevallen. Soms kiest de gynaecoloog er dan voor om jou en de baby een paar dagen ter observatie te houden. Zodra je weet dat je naar huis mag, neem dan direct met ons contact op. Je hebt in de meeste gevallen recht op kraamzorg tot en met de 10e dag na de bevalling. Natuurlijk overleggen we even wanneer het schikt dat ik als kraamverzorgster bij je langskom. En dat kan vanzelfsprekend ook ’s-nachts.

Kan of mag ik als kraamverzorgende niet aanwezig zijn bij de bevalling in het ziekenhuis, dan werken met een zogenaamde warme overdracht. Wij komen dan naar het ziekenhuis om te overleggen met het ziekenhuis personeel om ervoor te zorgen dat de overdracht van alle gegevens zo soepel mogelijk gaat. Dan wordt alles besproken, eventuele bijzonderheden en kenmerken zodat we met zijn allen goed voorbereid naar huis toe kunnen gaan. Op die manier sluit onze kraamzorg naadloos aan bij de zorg die u heeft ontvangen in het ziekenhuis.